Tips & trix för akvarellmålaren

Staffli för utomhusmålning

Med en enkelt fäste förvandlar du ett fotostativ till ett perfekt utomhus staffli. Är du  en som målar mycket utomhus så är det värt att investera i ett kolfiberstativ som är lätt att bära med sig. 

Fästen av olika typ kommer att finnas att köpa här i butiken.

Stativfäste direkt på blocket

Filmen visar hur du kan använda fästet direkt på ett akvarellblock. Då behöver du inte ha med dig ett ritbräde. När blocket är slut knackar du bort fästet och limmar det på nästa block. Limmet jag har använt är vanligt trälim. Superlim och epoxy går också bra.

Fästet finns att köpa här i akvarellbutiken.

Rödfilter

Vad skall man ha ett rödfilter till? 
En viktig sak att ha koll på när man målar är valörerna. Alltså graden av ljus och mörker i olika delar av motivet.  
Rödfiltret hjälper dig att se motivet mer åt det svar/vita hållet (svart/rött).  
Ramen runt filtret hjälper dig också att avgränsa det du vill måla. Det är användbart när du är ute och målar i det fria, Plein Air.

Rödfiltret finns i akvarellbutiken.

Plein Air utrustning

Så här ser min utrustning ut när jag är ute och målar. Ett lätt kamerastativ gjort av kolfiber, en ihopfällbara vattenmugg, ett litet paraply som skuggar papperet om det är sol och ett block som fäster direkt på stativet. Det enda som saknas på bilden är penslarna och paletten

Efter många års släpande på för mycket och för tunga grejer börjar utrustningen bli mer och mer optimal. Allt får plats i en liten ryggsäck. 

Hela utrustningen finns att köpa i akvarellbutiken.

Varukorg